Vaar met de juiste uitrusting van schip en bemanning
Uitrusting gaat over vaarplezier en veiligheid. Kompleet is belangrijker dan super-modern. Een zonnebril is op sommige momenten handiger dan een electronische kaartplotter. Een peilstok werkt op ondiep water beter dan een ingebouwde dieptemeter.
Wat je echt nodig hebt :
…om te navigeren
- Op de ruime getijdenwateren vragen wind en stroming om een nauwkeurige navigatie. Een gecompenseerd kompas, de actuele kaarten en de getijtafel van het vaargebied zijn onontbeerlijk.
- Navigeer altijd met de nieuwste kaarten. Geulen en ondiepten verplaatsen zich voortdurend. Denk aan het Schuitengat, vroeger een grote geul waar de veerboot doorheen ging naar Terschelling, nu nog slechts een ondiep stukje Wad, betond met kleine gele boeitjes. Dichtbij het zeegat, waar het hard stroomt en de deining voor onstuimigheid zorgt, zie je de grootste veranderingen.
- Getijdentabellen geven ons de tijden en hoogten van Hoog en Laag Water. In de ANWB-almanak, de HP 33, het gele boekje ‘Getijtafels van Nederland’ of op internet (www.getij.nl) vindt je de getijdentabellen
- Soms moet je vroeg op om stroom mee te hebben, dus ook de wekker moet mee aan boord.
- Een kompas, bij voorkeur een gecompenseerd scheepskompas op een vaste plaats op het schip is onmisbaar om je te oriënteren.
- Een GPS verschaft je met veel gemak heel praktische informatie. Een GPS is geen vervanging van een kompas, maar een GPS kan wel rust brengen als ‘back up’ voor je eigen navigatie.
- Een electronische dieptemeter is handig, maar op ondiep water (minder dan 1 meter water onder het schip) is de elektronische dieptemeter onbetrouwbaar.
- Een peilstok om op ondiepe stukken met de hand te peilen, bijvoorbeeld een vaarboom met merktekens. Stukjes plakband voldoen goed, bijvoorbeeld op 1 meter, 1,5 meter en 2 meter van de onderkant. Als je de diepgang van je schip weet, kun je daar ook een streepje zetten.
- Een marifoon is aan te raden voor het uitluisteren van weerberichten. In nood is de marifoon te verkiezen boven de mobiele telefoon.
- Een verrekijker en een zonnebril maken je navigatie-uitrusting kompleet.
Tot slot
Zelf blijven opletten is de belangrijkste basis voor een goede navigatie.
Je uitrusting hoeft niet geavanceerder te zijn dan je zelf bent. Eenvoudig maar doeltreffend, zoals het past op een platbodemschip, daarmee kom je een heel eind.
Het Wad op …
Goede vaart.
Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.
Tekst Marianne van der Linden
Foto Martin Koekebakker
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.