Middelseeroute
Vaarroute in Friesland
Middelseerûte in ere hersteld
Algemene routeinformatie:
Vanwege de maximale doorvaarthoogte van 2.46 meter is deze route uitermate geschikt voor de motorschepen van Heech by de Mar.
Ervaring is voor deze route in Friesland nauwelijks vereist.
Door de beschutting is de route ook te varen bij meer wind of slechter weer.
Om de hele tocht te varen wordt een week huur aangeraden.
De historische Middelseerûte, onderdeel van de Elfstedentocht, was lang geleden al een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek. Nu is het voor motorboten en zeilboten met een goed strijkbare mast een goed alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal.
Sneek
Vanuit Leeuwarden, Franeker of Bolsward vaart u zonder omweg naar watersportcentrum Sneek. De route is toegankelijk voor boten met een maximale vaarhoogte van 2,46 meter. Via de Dompsluis vaart u zó het gezellige Sneek in. De vele aanlegvoorzieningen en mooie kades maken het gemakkelijk om de stad in te lopen, naar leuke winkeltjes en gezellige terrassen!
Aanleggen bij eeuwenoude dorpen
De Middelseerûte dankt haar naam aan haar ligging in het gebied van de vroegere Middelzee. Kenmerkend zijn de terpen, waarmee de bewoners al duizenden jaren geleden ‘het hoofd boven water hielden’. Terpdorpen als Boazum, Easterwierrum, Iens en Raerd herinneren aan die tijd. De dorpen langs de Middelseerûte zijn goed bereikbaar door de vele aanlegvoorzieningen, onder meer langs De Swette, Boazumer Feart en Frjentsjerter Feart.
De boot af
In het gebied van de Middelseerûte met z’n prachtige vergezichten stelt u met het fietsroutenetwerk uw eigen fietsroute vast. Over de slingerende Slachtedijk, of langs historische staten en stinsen. Poëzieliefhebbers halen fietsend hun hart op langs het Fryske Ferse Paad en proeven de sfeer in mooie dorpen als Mantgum, Wommels en Jorwert. Historische stadswandelingen laten de geschiedenis van Leeuwarden en Sneek herleven. Wandelen in de natuur is een belevenis over de Slachtedijk of de oude trek- en jaagpaden langs De Swette.
Bron: provincie Fryslân, het Friese Merenproject en Beleef Friesland.