Staandemastroute
Vaarroute in Friesland
Veel te beleven in midden-Fryslân.
Algemeen:
De Staandemastroute loopt vanuit het Zuid-westen dwars door geheel Frieland naar Lauwersoog om hier uit te monden in de Waddenzee.
De route is uitermate geschikt om een leuke ronde te varen en verschillende Waddeneilanden aan te lopen. Voor een ronde inclusief de Waddenzee heeft u minimaal een week nodig. Meer tijd is aan te bevelen zodat u ook een mooie Friese plaats of Waddeneiland goed kunt bezoeken.
De tocht via het Wad is geschikt voor zeilers met voldoende ervaring op getijdenwater. Bij overwegend westenwind de tocht rechtsom te maken en bij overwegend oostenwind linksom varen, dan zeilt u het meeste.
Via Dokkum, varend rondom Leeuwarden en van de Friese hoofdstad naar Terherne: voor schepen met een staande mast behoort dit nu tot de mogelijkheden. Als onderdeel van de landelijke staandemastroute vindt u hier een prachtige vaartrip, centraal in Fryslân.
Zeilschepen waarvan de mast niet gemakkelijk te strijken is, kunnen nu kiezen voor een alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. Vergeet niet om ook de hoofdstad zelf te verkennen! Leeuwarden biedt vele activiteiten en nteressante monumenten, waaronder de historische haven de Prinsentuin in het hart van de stad. Vlakbij, in de Museumhaven, vindt u onder andere oude Tjalken, Trekschuiten, Melkboten, Vissersschepen en Klippers.
Ook kunt u er heerlijk zwerven door de historische binnenstad met de vele mooie winkels en terrassen. Of breng een bezoek aan het veelzijdige Fries Museum, met een groot aantal wisselende exposities. Voor kinderen is het waterrijke dierenpark Aquazoo, net buiten Leeuwarden, een echt avontuur.
Varen met vergezichten
Aan de zuidkant van Leeuwarden laten we via het meer bij de nieuwe wijk Zuiderburen de Friese hoofdstad achter ons en zetten via het Langdeel aquaduct koers naar Wergea, het dorp van Afke’s Tiental. Het gezin uit het beroemde boek van Nienke van Hichtum is hier in het plantsoen vereeuwigd in brons. Onderweg naar Grou biedt het middenfriese landbouwgebied mooie vergezichten.
Naar Grou en verder
Grou is een authentiek knus dorp. Een wandeling door de smalle straatjes maakt duidelijk hoe het dorp rond de kerk is ontstaan. Het dorp is de bakermat van het skûtsjesilen en heeft een van de oudste watersportverenigingen van Fryslân. Museum De Trije Gritenijen laat u de historie van Grou en omringende dorpen zien. Het waterfront van Grou ziet er mooi en gezellig uit met de wandelpromenade, passantenplaatsen en Het Theehuis. Op de strekdam genieten wandelaars van het uitzicht en beproeven vissers hun geluk. In het dorp zelf voert een wandelroute langs de mooiste historische pandjes. Het Pikmar, met daarin het moderne starteiland voor zeilwedstrijden, vormt de verbinding met natuurgebied de Alde Feanen. Na Grou leidt de route naar een ander watersportdorp bij uitstek: Akkrum.
Via het vrij kleine, maar centraal gelegen Pikmar voert de route naar Akkrum. Een leuk dorp met de nodige winkels en terrasjes aan het water. Over het water vaar je langs de achterzijde van het imposante Coopersburg, bedoeld om bejaarde arme mensen onderdak te bieden. Het gebouw werd gesticht door Akkrumer F.H. Kuipers, die in 1866 naar de Verenigde Staten emigreerde en zijn naam veranderde in Cooper. Iets verder verrast tehuis ‘Welgelegen’ in Amsterdamse stijl de voorbijvarende boten. Hier woonden van oudsher ‘alleenstaande dames uit den fatsoenlijken burgerstand’.
Het meer op
Na Akkrum is het niet ver meer naar Terherne. In de Klassieke Schepenhaven kunt u vaartuigen uit de vorige eeuw bewonderen en rondneuzen in de leuke winkeltjes en de Schepenhal. In het nabijgelegen Kameleondorp herleeft de wereld van Hielke en Sietse Klinkhamer uit de beroemde Kameleonboeken. Net buiten Terherne krijgen we de wind in de zeilen als de Snitser Mar zich voor ons ontvouwt.
Boven Leeuwarden
De Staandemastroute is ook in noordelijke richting te volgen. U vaart langs de Prinsentuin naar Dokkum via de Dokkumer Ie, beroemd onderdeel van de Elfstedentocht.
Bron: provincie Fryslân, het Friese Merenproject en Beleef Friesland.