De kaart
Als je onderweg bent met je schip, wil je altijd weten waar je bent. Dat geldt in elk vaargebied, op de Friese Meren, het IJsselmeer en helemaal voor het varen op de Waddenzee.
De kaart
De zeekaarten zijn hét hulp middel om wat je om je heen ziet te herkennen en interpreteren. Wie de kaart goed kan lezen beschikt over veel informatie om onderweg je voordeel mee te doen. In de komende vaartips gaan we kijken welke informatie je uit de zeekaart kunt halen. Van grote lijnen tot kleine details.
Nieuw vaargebied?
Interessant is dat juist nieuwe wadvaarders graag op een oude kaart, geleend van de buurman, varen. Terwijl het in een nieuw vaargebied extra belangrijk is om de actuele kaarten op de kaartentafel te hebben liggen. Er zijn dan al genoeg verrassingen.
Gebruik actuele kaarten
Elk voorjaar, zo rond Pasen, geeft de Dienst der Hydrografie de nieuwe zeekaarten uit. Om zoveel mogelijk goede informatie aan boord te hebben is de meest actuele zeekaart onmisbaar. Vooral op getijdenwater zoals de Zeeuwse Wateren en de Waddenzee. Het lijkt soms of er weinig veranderd is, maar dat kan op de Waddenzee niet waar zijn. Door de sterke stromingen en in één enkele storm kunnen zandbanken en geulen zich verplaatsen.
Onverwacht weer / nachtvaren
Kans op slecht zicht en de mogelijkheid dat je in het donker moet varen zijn twee andere redenen om niet op zeekaarten te bezuinigen. En dat kan je elke dag overkomen. Met slecht zicht of in de nacht wil je zo nauwkeurig mogelijk weten waar je aan toe bent.
"Met Pasen was de nieuwe kaart net uit, maar die hadden we nog niet aan boord. Zo veel zal er nog niet veranderd zijn, dachten we. Dat klopte ook wel, totdat we bij de het zeegat van Terschelling de mist van zee binnen zagen rollen. Toen moest de navigatie opeens veel nauwkeuriger. We hebben heel lang in spanning gezeten over een kardinale ton die we niet konden vinden. Precies de ton die wel 300 meter verplaatst was."
Kortom:
- Actuele zeekaarten zijn altijd een goede investering.
- Koop de kaartruim van tevoren, zodat je je route voor kunt bereiden.
- Gooi de oude kaarten niet weg, over een paar jaar is het prachtig om geulen en zandbanken van nu nog eens te bekijken en te vergelijken met de nieuwe werkelijkheid.
Veel verandering op de Waddenzee
Het Wad is een gebied met veel verandering. Door de eindeloze waterbeweging wordt er continu zand verplaatst. Dat heeft tot gevolg dat zelfs de meest recente kaart alweer gedeeltelijk 'achterhaald' is. Daarover meer in de volgende vaartip.
Terug naar de overzichtspagina Vaarcursus
Tekst Marianne van der Linden www.ScheepsWijs.nl
Foto's: Martin Koekebakker
Kaart: hydrografische Dienst