De praktijk, voorbereidingen
Bij de voorbereidingen voor een tocht in het donker mag natuurlijk de weersverwachting niet ontbreken. Maar we nemen ook tijd voor het wennen aan het donker en het oriënteren het op kompas.
Het weer
Bij de navigatie hoort altijd het uitluisteren van het weerbericht. Welke wind kun je verwachten? In het donker zie je een bui niet aankomen. Is het nodig om te reven of de smeerrepen voor te bereiden, doe dat dan bij voorkeur als het nog licht is.
Maanlicht is een groot voordeel. Bij een heldere hemel en volle maan zie je zelfs onverlichte tonnen met het blote oog. Ook helpt de maan je koers houden, het is een rustig, ‘bijna-vast’ punt ter oriëntatie.
Benut de schemering
De schemering is de beste tijd om bij het laatste daglicht te wennen aan de oriëntatie in het donker. Ook als je nog niet gelijk vertrekt, bijvoorbeeld omdat je nog droog ligt op een plaat is dit de tijd waarin je de werkelijkheid achter de lichten nog waar kunt nemen.
De meeste vuurtorens zijn bij de zonsondergang al te zien. De lichten op de betonning gaan ‘automatisch’ aan, maar dat betekent wel dat de ene eerder aan gaat dan de andere. Langzaam aan bouwt het beeld zich op, straks zijn er alleen nog de lichtjes…
Oriënteren op kompas!
Peil de vuurtorens over het kompas en leer het karakter van de belangrijkste lichten uit je hoofd. Wanneer de wind draait, of je drooggevallen schip loskomt, lijkt het alsof het beeld helemaal is veranderd. Als je de belangrijkste punten kunt terugvinden, kun je je altijd oriënteren, ook als de richting die je schip voorligt veranderd is.
Taakverdeling
In de volgende vaartip kijken we naar de taakverdeling aan boord, voor een plezierige en veilige vaartocht in het donker.
Goede vaart.
Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.
Tekst en foto Marianne van der Linden
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.