Stromend water

Wat doet stromend water met je schip? Je merkt er niet veel van: water en schip bewegen samen in een bepaalde richting. Totdat je iets tegenkomt, wat vast staat of vast ligt, zoals een boei. Of de GPS raadpleegt. Dan merk je dat je als een speer gaat of juist nauwelijks vooruit komt.
 

Stroomsnelheid op het Wad

Op de Waddenzee is de stroming het sterkst in de zeegaten, maximaal ongeveer 4 knopen. Verder ‘landinwaarts’ nemen de stroomsnelheden steeds verder af tot rond de 2 knopen. Op de Wadplaten is het dan met 1 knoop wel gedaan.
De stroomsnelheid neemt dus af:

  • Van zee naar binnen.
  • In de ondiepere geulen en op de Wadplaten.

De kentering

Op getijdenwater is natuurlijk ook het tijdstip bepalend voor de stroomrichting en –snelheid. Het moment dat de stroomrichting omdraait noemen we de ‘kentering’. Het water staat dan heel even nagenoeg stil. De kentering valt iets later dan het moment van hoogwater of laagwater. De massatraagheid van het water zorgt ervoor dat de beweging nog een tijdje doorzet. Gemiddeld valt de kentering ongeveer een uur na het hoog- of laagwater.

Stroomsnelheid inschatten en herkennen

Probeer de stroomsnelheid al in te schatten als je je route plant. Als je ergens nieuw bent raadpleeg je in de stroomatlas (achterin de uitgave HP33). De grote lijnen kun je al snel inschatten zonder stroomatlas door op de zeekaart te kijken en je te realiseren of je met opkomend water of afgaand water te maken hebt.
Eenmaal onderweg kun je de stroom ‘zien’ bij vaste punten, zoals een boei, waar het water omheen spoelt. Het ‘kielzog’ achter de boei geeft de kracht en richting van de stroming weer.

Weet hoe het stroomt!

Met stroom mee ga je misschien wel 4 knopen harder dan je eigen snelheid, met stroom tegen lig je dan bijna stil. Het klinkt simpel, maar zorg dat je weet hoe het stroomt, zodat je niet verrast wordt als je weinig voortgang maakt of juist heel hard gaat.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden (auteur ‘Handboek Varen op de Waddenzee’)
Kaartfragment (niet voor navigatie): Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine
Copyright ScheepsWijs en Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine

 

Zelf oefenen met stomend water - huur een platbodem
Heech by de Mar en ScheepsWijs

Gratis tips voor platbodem schippers

Voor iedereen die op pad wil met een platbodem van Heech by de Mar. Meld je aan voor de gevreesde ScheepsWijs-vaartips en je ontvangt gratis dit eboekje ‘Veilig varen op de Waddenzee’.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief