Navigatie Waddenzee in de praktijk
Veel van wat je om je heen ziet, een kustlijn, een boei, de golven, de kleur van het water, kun je betrekken in de navigatie. Je eigen waarnemingen geven een sterke basis aan de navigatie. Nog een voorbeeld uit de praktijk.
Wat is hier te zien?
De groene ton ‘BG7’ van Boschgat markeert de zuidwestelijke zijde van de betonde geul. Daarnaast is er ook aan het water weer veel te zien:
Schuimstreep
Achter de ton ligt schuimstreep, op de grens van het diepe en het ondiepe water. Voorbij de schuimstreep begint het donkerder gekleurde water. Het is de kleine droogvallende plaat, op de kaart ten zuidwesten van de BG7 ingetekend.
Brekende golven
Links op de foto breken de golven (de witte koppen op het water): het ondiepste deel van de plaat. De ondiepte ligt veel dichter bij de geul dan de kaart aangeeft. Maar het water zegt genoeg. Vaar altijd ruim om brekende golven heen, ook als ze tot in de betonde geul lopen. Brekende golven weten meer dan de betonning!
Uw eigen waarnemingen delen?
Heeft u zelf ook een foto met een opvallend beeld? Of u heeft een vraag over iets wat u heeft waargenomen? Stuur de foto of beschrijving naar info@scheepswijs.nl en misschien kunnen we deze plaatsen in de volgende nieuwsbrief.
Goede Vaart!
Terug naar het overzicht Vaarcursus
Tekst: Marianne van der Linden
© ScheepsWijs Vaarcursussen
www.scheepswijs.nl